Ne aducem cu totii aminte de clipa in care conducatorii tarisoarei asteia au decis ca dulciurile si bauturile carbogazoase sunt nocive pentru organismal adolescentilor. Atunci au luat mareata decizie de a interzice comercializarea lor in scoli. Ne-au convis spunand ca in Europa elevii nu pot sa isi cumpere nocivele dulciuri din bufetele si cantinele unitatilor de invatamant.
Ei bine nu chiar toata Europa facuse pasul interzicerii dulciurilor si zaharurilor concentrate. Spania de curand a luat aceasta decizie. Evident si in peninsula comerciantii si producatorii vizati au luat foc. S-au revoltat si i-au acuzat pe guvernanti ca ii submineaza, acum in an de criza.
Idea nu e rea, sa limitezi consumul de dulciuri si de fast food in randul copiilor. Medicii sunt de accord ca planul este bun in teorie insa ca intotdeauna practica ne omoara pe toti. Cat timp copii nu sunt educati sa nu isi cumpere continuu ciocolata, cartofi prajiti, sucuri acidulate si bomboane, initiative guvernantilor ramane doar o teorie frumoasa.
In Spania, va spun sincer , copii sunt dependeti de dulciuri si de bauturile acidulate. Desi nu beau apa minerala carbogazoasa, copii spanioli beau litrii de suc, si nu vorbim aici de freshuri sau sucuri natural. Nu! Vorbim de chimicale, cum le numeau bunicii mei. I-am vazut cu ochii mei cum se stramba cand le dau parintii un fruct, i-am vazut cat tipa si cat plang pana obtin batonul de giocolata sau jeleurile frumos colorate din vitrina magazinului de dulciuri. Parintii ca peste tot cedeaza in fata lacrimilor progeniturilor si le ofera mul visatele zaharuri concentrate, pentru ca mai apoi sa se mire de ce micutii lor ajung adolescent obezi.
Daca de mici sunt invatati sa manance ciocolata si bomboane in locul unui mar, cum isi imagineaza guvernele ca vor putea sa ii convinga sa renunte la aceste placeri? Este intrebarea pe care si-au pus-o medicii endocrinologi si pediatrii spanioli. Raspunsul lor este deloc incurajator. Tinerii nu vor renunta la obiceiul de a manca ciocolata si cartofi prajiti in pauzele dintre cursuri. Spaniolii sunt de parere ca tinerii lor nu vor fi descumpaniti de disparitia tentatiilor din scoli. Ei vor gasi metode prin care vor iesi din institutiile de invatamant si vor cauta magazinele si automatele care vand astfel de produse interzise. De aici se naste, in mintea lor, o noua problema: absenta dulciurilor va creste numarul elevilor care vor absenta de la ore. Spaniolii cred ca o data ce elevii lor nu vor mai avea dulciurile la indemana vor prefera sa fuga de la ore pentru a-si procura viciul dulce.
Acum, eu imi aduc aminte de vremurile cand in liceu aparuse “chioscul cu de toate”. Gaseai aici ciocolata de toate tipurile, cartofi prajiti la punga, cipsuri, pufuleti, guma si suc. Nimeni nu isi facea, atunci, griji ca vom devein dependenti de dulciuri. Nimeni nu isi batea capul ca zaharul consumat in exces de tineri le va cauza acestora. Stiu ca noi mergeam in fiecare pauza la chiosc sa ne luam bomboane mentolate sau ciocolata cu cocos. Guvernul de atunci nu isi punea problema ca o sa ne creasca glicemia prea mult si ca riscam sa devenim obezi. E drept ca pe vremea aia nu mancai numai fast food, suc si ciocolata. Veneai de acasa cu sandwich-ul.
Revenind la spanioli, ministerul sanatatii a ajuns la concluzia ca si sarea este nociva pentru elevi. Asa ca orice aliment care are in compozitie mai mult de 0.5 grame de sare este interzis a fi vandut in cantine. Adio saratele, adio branzoaice! De acum inainte in cantine se vand fructe, salate, sandwich-uri si sucuri naturale. Alimentele ce vor fi vandute copiilor nu au voie sa depaseasca valoarea energetica de 200 de kilocalorii.
Noile masuri impuse de spanioli vin ca urmare a unui studio national asupra obezitatii. 17% din adultii Spaniei si peste 13% dintre copii sunt obezi. Cifrele, din pacate pentru ei, sunt intr-o continua crestere.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu